top of page
  • Фото автораlaskova10

Дистанційне навчання у період карантину



Виклики сьогодення, які спричинив COVI -19 в усьому світі, урази підвищують значимість ІКТ-компетентностей вчительства. Це справжній момент істини для всіх тих, хто опікується питаннями освіти і неабиякий мотиватор термінового перегляду власних стратегій, тактик і оперативних дій.


В умовах карантину організація дистанційної навчальної підтримки учнів міста краще налагоджена там, де керівники закладів освіти разом з педагогами розгорнули в освітньому просторі GSuite for Education. Такий спосіб організації освітнього простору дозволяє охопити навчанням дистанційно не лише учнів від 7 по 11 клас, а й учнів менших класів ( 1-6 класи). Крім того, до створених Classroom адміністратор хмари долучає і батьків, які можуть контролювати прогрес у навчанні своїх дітей. Вчителям не треба писати звіти про те, як вони організували дистанційне навчання, бо директор школи (роль викладач) може зайти у Classroom і оцінити, що там відбувається.


Практика застосування GSuite for Education розгорнута в ЕНВК “ЗНЗ-ДНЗ”№6 (адміністратор хмари Марієва І.Г., директор ЕНВК№6), в ЕБЛ (адміністратор хмари Перерва С.В., вчитель інформатики), в окремих класах ЕНВК№5 ( адміністратор хмари Попкова О.П., вчитель початкових класів).


Наявність аккаунта на gmail.com дозволяє безкоштовно створити Classroom і залучити до навчання учнів 7-11 класів. Все більше вчителів міста починають переконуватися у зручності цього сервісу і поступово починають користуватися ним, але не так швидко як того хотілося. Бо технічно створити Classroom і управляти ним не так вже й складно, важливо міняти педагогічні практики, бо у дистанційному світі навчання діють інші методики і педагогічні технології.


У період карантину у місті дистанційно підтримують й батьків дошкільників, пропонуючи їм цікавий контент для проведення спільного дозвілля з малечею. Для цього також використовується сервіс Classroom. Таку практику демонструють вихователі ДНЗ№8, ДНЗ№3.


Помилково вважають, що застосування сервісу Viber дозволяє організувати дистанційне навчання. Це хибне уявлення і воно не на користь розвитку дистанційного навчання в закладі освіти. Цей сервис дозволяє підтримати миттєву комунікацію для передачі оголошень та всякого роду повідомлень, а дистанційне навчання потребує певним чином організований освітній контент та зворотній зв’язок з учнем.


Організація в місті методичної підтримки щодо оволодіння педагогами навичками створення навчального середовища засобами Classroom здійснюється через дистанційний курс на ВУ НМЦ “Освіта педагога”. Даний курс діє два роки поспіль. Однак охочих на ньому навчатись від шкіл у цьому році виявилося не так вже й багато, в основному це були педагоги дошкільних закладів освіти. Напевне у школах діють свої методичні осередки, де вчителі у групах вчаться застосовувати Classroom на практиці.


Моніторинг соціальних мереж показав, що в Інтернеті сьогодні з’являється велика кількість цікавих пропозицій щодо організації дистанційного навчання, пропонуються різноманітні вебінари щодо освоєння вчителями різноманітних цікавих сервісів. У такій ситуації рекомендуємо вчителям перед тим, як дати посилання учням на якийсь ВЕБ-ресурс, спочатку покроково самому виконати завдання у сервісі, оцінити, де можуть виникнути труднощі в учня, скласти зрозумілу для учня інструкцію щодо виконання завдання і лише тоді пропонувати як інструмент для дистанційного навчання на період карантину.


Науково-методичний центр управління освіти Енергодарської міської ради готовий надати методичну підтримку керівникам закладів освіти та вчителям в питаннях організації дистанційного навчання та управління ним із застосування хмарних технологій. Чекаємо на адресні запити від керівників закладів освіти міста.


Ласкова Н.О., методист інформаційного забезпечення освіти НМЦ


370 переглядів0 коментарів
bottom of page